FJELLSPREKK®
"Spreng uten fare for omgivelsene, helt uten rystelser eller smell!"

Q: Kan alle bruke fjellsprekk?

A: Nei, det er 16 år grense for bruk av fjellsprekk. Ellers kan "Alle" bruke det. Men det er viktig å lese bruksanvisningen før bruk. Men følg bruksanvisning!


Q: Er Fjellspekk pulveret farlig?

A: Ja, det kan være farlig på lik linje med sement. Det er viktig å bruke gummihansker, støvmaske og briller. Etsende ved kontakt med sår og øyne. Rester må vannes godt ut med vann. Skal ikke tømmes i tette beholdere eller lignende, da de vil sprekke etter kort tid. Skal kun brukes slik som bruksanvisning angir.


Q: Hvor store krefter er det i Fjellsprekk sUPER?

A: Fjellsprekk har en presskraft på ca 1,4 tonn pr cm2, dette gjør at det er ca 80% kraftigere en trollkraft.


Q: Hvor store hull må man bore?

A: Det bør bores fra 25-50mm hull. Jo større hull, jo kraftigere blir presset. Det er og avgjørende hva man skal fjerne steinen med etterpå. Jo større hull og avstand, jo større stein blir det. 32mm hull med 30-40 cm hullavstand er som regel passe hvis man skal ta bort stein for hånd. 38-50mm hull med hullavstand på 35-65 cm er passende hvis man bruker litt større gravemaskin til fjerningen. Steinstørrelsen avhenger og av total dybde på hullene. Jo dypere, jo større stein, men det kommer an på strukturen i fjellet.


Q: Hvor tett må det bores?

A: Det avhenger av 3 faktorer


1. Fjellets hardhet og eventuelle sprekker. (Hardhet i fjell har faktor fra 0-20)

2. Hulldiameter og dybde

3. "Utslag" (snitt og bunnflate som skal sprekkes løs)


Normalt avstand er 7-15 x diameter på hullene, avhengig av hardhet og utslag.


Q: Hva hvis det er vann i hullene?

A: Det må ikke helles fjellsprekk i huller med vann. Anbefaler å suge det ut med en vannsuger eller lignende. Hvis det er gjevnt tilsig av vann i hulet, bør det brukes plaststrømpe. (finnes i nettbutikken)


Q: Hva hvis det er store sprekker i fjellet?

A: Hvis det er fare for at fjellsprekken renner ut i sprekkene, bør det brukes plaststrømpe.


Q: Hvilke temperaturer kan det brukes i?

A: Normalt fra -10-+30 grader. Men hvis solen varmer opp fjellet, blir det ofte varmere. Da vil Fjellsprekk herde for raskt og skyte opp av hullene. Derfor er det lurt å fylle tidlig på morgenen. Etter et par timer, gjør det ikke noe om temperaturen blir høyere, fordi fjellsprekken da er herdet. Den vil da ekspandere i noen dager, og knekke fjellet.


Q: Hvor dypt bør man bore?

A: Det bør bores minimum 20cm. Når man skal finne ut hvor dypt man skal bore, bør man måle seg ut slik at man borer 5-10 cm dypere en ønsket bunnsnitt. Ikke noe problem å bore 6 meter dypt. Men husk å ha "Utslag", slik at fjellet enkelt kan sprekke.


Q: Hvor nærme bygning eller grunnmur kan man bruke fjellsprekk?

A: Normalt kan man bore en søm så nærme veggen man kommer. Men man må se an fjellet på andre siden av muren, slik at man ikke bare presser alt gjennom muren.


Q: Hva slags boremønster bør man bruke?

A: Normalt er det lurt å bore litt sikksakk, og ikke i rader. Det er fordi ved boring i rader, kan man risikere store lange blokker langs radene. Men hvis man borer litt mer sikksakk eller tilfeldig, så vil det bli mer sprekker mellom de fleste hullene, og da vil det bli mindre steiner.


Q: Hva med tegninger av forskjellige boremønster?

A: Sjekk under fanen med illustrasjoner


Q: Fjellsprekken er våt etter flere dager i hullet, hvorfor?

A: Sjekk med spiss ting langt ned i hullet. Hvis alt er vått, så kan det enten være feilblanding, for mye vann i hullet ved fylling, eller feil med pulveret. Ta kontakt om du mener det kan være feil på pulveret.


Q: Det er bare tørt pulver i toppen etter en dag, hvorfor?

A: Det er helt normalt da det som ligger helt i toppen allerede har ekspandert opp av hullet, og blir pulverisert. Hjelper ikke å dekk til. Men hvis du stikker en spiss gjenstand nedover i hullet, skal det være hardt.


Q: Hva må man tenke på når man skal bore i nærheten av konstruksjoner og bygg?

A: Husk alltid å rense fjellet totalt, gjerne med høytrykkspyler. Det er fordi man skal kunne "lese" fjellets spreker og struktur. Hvis sprekker går inn under hus eller andre ting som ikke skal ødelegges, må man unngå å bore i disse sprekkene, da fjellet vil sprekke enkleste veien, og det er langs med sprekka. Da kan man risikere store skader. Bor alltid mellom sprekkene, for å utnytte sprengkraften.


Q: Hvordan brukes plaststrømpe?

A: Strømpen fåes i 35, 40 og 52mm, som er maks hulldiameter. Man knytter en enkel knute i enden og stramer knuten så den kommer nærmest mulig enden. Deretter måler man hull-lengde med feks et kosteskaft eller et plastrør eller lignende. Deretter kutter man strømpen i den lengden. Om det er fare for vanntilsig ovenfra eller regnvær, så kan man kutte 10 cm lengre, og brette ned toppen etter fylling. Om det er mye vann i hullet, bør man suge det opp feks med en hageslange. Man kan og bruke et elektriker rør, feks 25mm eller 32mm ved større hull. Da kan man fylle rett i røret og da blir vannet presset opp, før man trekker røret oppover.. Skal man sprekke fjell under vann, må strømpen rekke over vannet, og fylles med rør fra bunnen og opp tiil overkant av fjellet, før man trekker ut røret, og knytter knute på enden av strømpen.


Q: Hva er forskjell på Fjellsprekk Super og Splitstar/AG-SPLIT som mange selger rimeligere?

A: Fjellsprekk super er ca 30% kraftigere enn splittstar og agsplit. De blir laget på ulike fabrikker, og Splittstar/ag-split er lik som gamle type Fjellsprekk. Men vi vil ha det beste og kraftigste på markedet, derfor begynte vi med Fjellsprekk super. Den koster mer enn dobbelt så mye å produsere.

Hvis man må bore tettere og bruke mer pulver, blir det raskt dyrere, da man må bore lenger, bruke mer tid på boring og blading, samt kjøpe mer pulver. Derfor har vi troig makedets kraftigste type! Derfor koster det noe mer en de billige, men man bruker normalt mindre stoff.